Езерото Ван в Източна Турция е най-голямото в страната - площта

...
Езерото Ван в Източна Турция е най-голямото в страната - площта
Коментари Харесай

Най-голямото езеро в Турция умира

Езерото Ван в Източна Турция е най-голямото в страната - площта му е 3700 квадратни километра, а на дълбочина доближава до 450 метра. Със своята неповторима природа eзерото привлича доста туристи. Но и то е наранено от климатичните промени: засушаването и горещините си споделят думата - езерото последователно пресъхва, написа немската обществено-правна телевизия АРД в просторен репортаж по тематиката. 

Само за няколко години неговата повърхност е намаляла с 1,5 %. Учените показват като причина за това повишаващите се температури, все по-редките превалявания в региона и изпаренията. С над 20 % по-малко са били количествата паднал дъжд в региона тази пролет. Почти три пъти повече вода се изпарява от езерото, в сравнение с постъпва в него от дъждовете. Проблемът към този момент е толкоз сериозен, че управляващите приканват локалните фермери да не отглеждат култури, които изискват прекалено много вода. Увеличават се проблемите и на животновъдите в района, показва немската социална медия. 

Експертите бият паника

Мустафа Акуш е учител във Факултета по риболовство в локалния университет Yücüncü Gil. Той следи от близко водните запаси в басейна на езерото и удостоверява, че засушаванията са трайна наклонност. Други фактори, които се отразяват отрицателно, са замърсяването, незадоволителните превалявания и усиленото изпаряване на водни маси.

Езерото към този момент губи от 3 до 4 пъти по-бързо вода, в сравнение с преди, твърди Акуш. Той напомня още, че приказваме за затворен воден басейн - без приток на вода извън. А това го трансформира в най-голямото в света содено безотточно езеро с високо наличие на сол.

Високи стойности на замърсяване

Експертите са обезпокоени и от възходящото замърсяване, защото в езерото Ван се вливат отпадните води на повече от един милион души - постоянно нефилтрирани. До известна степен всяко езеро може да всмуква замърсяването. В случая с езерото Ван обаче тази граница към този момент е надалеч надхвърлена, четем по-нататък в обявата на АРД.

Преди и тук е имало водаСнимка: Ensar Özdemir/DW

Решението на казуса е пречиствателните станции за отпадни води да работят с цялостен потенциал. Но поради високите разноски това не се случва. Така страдат всички, тъй като езерото и близките естествени зони са занаят за десетки хиляди хора - изключително в земеделието и отглеждането на животни. Освен това езерото Ван е значим туристически обект и в този момент специалистите се притесняват, че всичко това може да докара до отлив на туристи, до стопански разтърсвания и засилена миграция.

Разкриват се заровени съкровища

Но намаляването на водата в езерото има освен дефекти. Изведнъж на бял свят излизат скрити до момента исторически съкровища. Например десетки издълбани в скалата пещери, за които се счита, че датират от интервала IX-VI век преди новата епоха. Сега доста локални поданици упорстват тези находки да бъдат каталогизирани от управляващите и по-късно отворени за туризъм. Това би могло да даде стопански подтик на този далечен район на страната, показва АРД.

Езерото Ван последователно пресъхваСнимка: Ensar Özdemir/DW

Политиците също са разтревожени. Приетият проект със незабавни ограничения би трябвало да предотврати екологична злополука в региона. Започнало е построяването на био пречиствателна станция, следва да бъде почистено дъното и да бъдат направени усъвършенствания в отвеждането на отпадните води и отстраняването на отпадъците.

Първите резултати от този проект за деяние към този момент са налице: от дъното на езерото са отстранени над милион кубически метра кал. Дали тези ограничения обаче ще са задоволителни, с цел да бъде съхранена неповторимата екосистема на езерото Ван, към този момент не е ясно, написа АРД.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Как един турчин образова бездомни кучета за спасители

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР